Un any més anem a celebrar la
tradicional revetlla en aquest
bucòlic racó del
Vallespir, que de ben segur
no va decebre a cap dels allà presents. La pau
i assossec que transmet
el lloc, els seus boscos, les seves aigües
..., el sopar de germanor, la tradicional ritu de
les fogueres enceses
amb la flama portada
des del cim del Canigó, els farcell de llenyes amb
els que els nostres desitjos es converteixen en Espurnes de foc en la foscor, la Purificació
de l'ànima en la font de les encantades, el bany sota les estrelles a les
fredes aigües del Paradís, la dansa al
voltant de les brases, testimoni candent
de la revetlla ... Poc queda per dir que
no s'hagi dit ja, així que no puc per
menys que convidar a tots aquells que encara no coneixen aquest
magnífic paratge, que es deixin seduir per
la seva tradició i llegenda
a la llum de les fogueres
en la nit de Sant Joan.
Després de la festivitat de Sant
Joan, el cap de setmana oferia la possibilitat
de realitzar activitats de tot tipus i per a tots els gustos: a
la tradicional remuntada de la riera de Sant Magí,
aquest any cal
afegir les pràctiques de tir
amb arc al costat
de un renovat Molí d'en Leonard de la mà
del mestre arquer Mark, o l'excursió a
Cala Pi (Portbou)
on alguns van
poder gaudir d'un dia de sol i bany a les
blaves aigües de la Mediterrània, o la visita cultural,
per la qual van optar uns pocs, per terres de la Catalunya Nord,
visitant les Abadies i santuaris de Santa
Martí del Canigó i
Casteil, el Priorat de Serrabona, Arlés sud
Tech, Vilafranca de Conflent o Sant Miquel de Cuixà. Excursió
aquesta última de la que us faig un petit
resum:
L'abadia de Sant Martí del
Canigó, consagrada en honor
a Sant Martí de Tours en el 1009, està
situada a França, a la part alta
de la petita vila de Casteil (Castell de
Vernet), a la comarca del Conflent,
alçant-se després d'un pic rocós, a 1055 metres d'altura,
del massís del Canigó. Guifré II de Cerdanya
va ser el fundador de l'abadia.
Església Saint-Martin-le-Vieux (Sant Martí Vell) se situa a la carretera que connecta Casteil (Castell de Vernet) a l'abadia de Sant Martí, prop del primitiu castell dels senyors de Vernet. D'estil romànic i antiga església parroquial del poble, va ser abandonada al segle XVII a favor de l'església actual situada a Casteil.
Sant Miquel de Cuixà, “Far” de la cultura catalana, és una abadia situada al peu del Canigó a la comuna de Codalet, als Pirineus Orientals (França) Amb els abats Garin i Oliva es va convertir en un dels centres culturals més importants de la Catalunya feudal. El 1954 Pau Casals, en aquesta església que encara no té sostre, inaugura el festival de música clàssica de Prades.
Arlés de Tec
(Arles-sur-Tech /
Vallespir) té l'origen en l'antic
monestir de Santa Maria d'Arlés. El
cenobi es va fundar primer sobre
uns antics banys
romans però a finals del segle XI, l'abat
Sunifred, va ordenar el trasllat fins al seu emplaçament a Arlés. Aquest monestir va ser el
primer que es va construir a
Catalunya després de l'ocupació
per part dels
sarraïns.
Priorat de Santa Maria de
Serrabona (Boule d'Amunt / Rosselló) promogut
pel vescomte de Cerdanya
Ramon Bernat a l’any 1082, queda situat dalt d'un escarpament
de l'abrupte terreny que l'envolta, als contraforts orientals del massís de Canigó. El
material utilitzat per a la construcció
del santuari, la pissarra, i el marbre
rosa del Conflent a les seves
escultures, el converteix en un element únic de l’art
romànic català.
Vilafranca de Conflent (Villefranche du Conflent) fou fundada en 1090 per Guillem Ramon, comte de Cerdanya. Des d'ençà anà formant part de diferents Regnes de l'època: comtat de Barcelona (1117), Regne de Mallorca (1276), Corona d'Aragó (1344), França (1463) Regne de Castella i Aragó (1493) Al 1654 fou assetjada durant 6 dies i saquejada pels francesos, i al 1659, amb el Tractat dels Pirineus, torna a formar part de França. A l'any 2008 fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A l’interior de les seves muralles es pot gaudir d’un passeig per uns carrers ben conservats, i de l’artesania típica de la vila, especialment d’uns dolços i gelats per llepar-se els dits.
Jordi
Poblet
No hay comentarios:
Publicar un comentario